Patarimai, kaip sveikai paruošti mėsą

 (1)
Atskirti, ar mėsa šviežia galima paprastu būdu: paspauskite mėsą pirštu - duobelė šviežioje mėsoje greitai išsilygina, mėsa nėra vandeninga. Tačiau svarbu ne tik išsirinkti šviežią mėsą, bet ir tinkamai ją paruošti.
© Shutterstock nuotr.

Jei norite atšildyti mėsą geriausia sušalusį gabalą palikti ne kambario temperatūroje, bet šaldytuvo daržovių skyriuje. Jokiu būdu sušalusio mėsos gabalo nemerkite į vandenį.

Atitirpusios mėsos nelaikykite kambario temperatūroje ilgiau nei pora valandų. Ši taisyklė galioja ir mėsą užmarinavus. Mėsą ištepus ar apipylus marinatu dėkite į šaldytuvą.

Mėsos marinatams nenaudokite acto, geriau - citrinų sultys. Actas mažina mėsos maistinę vertę ir gadina skonį.

Gerokai sveikiau valgyti termiškai apdorotą mėsą - taip geriau pasisavinami naudingi baltymai ir sumažėja infekcijų tikimybė.

Nekepkite kepsninėje ant itin kaitrios ugnies ar keptuvėje ant didelės ugnies. Kai mėsos sultys reaguoja su karščiu – mėsą liečia tiesioginė liepsna ar ji liečiasi prie labai karšto paviršiaus – susidaro sveikatai pavojingos kancerogeninės medžiagos.

Kancerogeninės medžiagos taip pat susidaro degant mėsos riebalams, todėl patartina kepant kepsninėje rinktis kuo liesesnę mėsą.

Apdegusios mėsos valgyti negalima. Degėsius būtina nupjauti.

Sveikiausia yra mėsa, kurią gaminant sunaudota kuo mažiau riebalų, ar visai jų nedėta. Todėl patartina mėsą virti, troškinti, ar kepti orkaitėje.

Verdant mėsą palaukite, kol užvirs ir nupilkite vandenį. Užpilkite šviežio vandens ir galite pilnai išvirti mėsą. Sveikiausia, jei mėsa nebus pervirusi ir išskydusi. Ji turi būti išvirusi, bet dar „tvirta“.

Kad mėsa, kepta orkaitėje (kepkite ant kepimo popieriaus ir nepilkite jokių riebalų), nebūtų kieta, pamarinuokite garstyčiose ar sausu būdu - su smulkintais svogūnais ir prieskoninėmis žolelėmis. Per anksti nebarstykite druska - pagardinkite tik prieš pat kepant.

Gardžios naujienos
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Rask tau tinkantį receptą