Paštetai tinginiams

Paštetas daug kuo yra panašus į virtą dešrą. Pagal klasifikaciją jis priskiriamas dešrų gaminiams ir yra vienas iš kepeninės dešros variantų.
Paštetas
© Shutterstock nuotr.

Iš pradžių riebalai, mėsa ir kepenys (pastarųjų geram paštete turi būti ne mažiau 55 proc.) smulkiai sukapojami, o tada išverdami. Po to pridėjus kepintų svogūnų, druskos ir prieskonių, ši masė malama arba trinama pramoninėmis mėsmalėmis ar maišytuvais.

Būtent šiuose įrengimuose virtas faršas virsta vienalyčiu paštetu, kuris gali būti tiek tepamos pastos, tiek rupesnės konsistencijos.

Pagrindinis elementas

· Amino rūgštys, vitaminai A, E ir B12, geležis, fosforas,cinkas ir kiti mikroelementai aptinkami ne vitaminų piliulėse iš vaistinės, bet įprastam kepeniniam paštete. Tačiau jie gaminami iš skirtingų rūšių kepenėlių. Kurios yra geriausios?

· Vištų kepenėlės gerina kraujotakos ir imuninės sistemos darbą.

· Jautienos kepenys padeda sergant inkstų uždegimu, skatina hemoglobino gamybą ir žaizdų gijimą. Gydytojai rekomenduoja valgyti jautienos kepenis infarkto profilaktikai.

· Kiaulienos kepenis vertėtų įtraukti į mitybą rūkoriams. Jos apsaugo nuo aterosklerozės, taip pat turi kalio, natrio ir kalcio – šių medžiagų paprastai trūksta rūkantiems žmonėms.

· Kalakutienos kepenėlės tinka dietos besilaikantiems asmenims. Jos skatina medžiagų apykaitą, be to, turi mažai riebalų.

· Menkių kepenėlės padeda išsaugoti gerą regėjimą, stiprina nagus ir didina odos elastingumą.

· Žąsų ir ančių kepenėlės mažina cholesterolio kiekį kraujyje.

Svarbi sudėtis

Skaityti etiketę ant pašteto indelio gali būti nuobodu, bet prisiminkite, kad nuo produkto sudėties priklauso jo kokybė ir skonis. Jeigu paštete yra sojų baltymų, vadinasi, gamintojas nusprendė sutaupyti mėsos sąskaita. Karageno ir dekstrozės dedama dėl tų pačių priežasčių. O štai skystos medžiagos, pavyzdžiui, sultinys, pienas ar grietinėlė, pagerina pašteto skonį.

Miltai, krakmolas ar manų kruopos dedamos tam, kad pašteto konsistencija būtų vienalytė. Nors gamintojai tvirtina, kad įvairūs E, kurių gausu šių laikų gaminiuose, yra nekenksmingi, tačiau pamačius pašteto sudėtyje daugiau kaip du E, jau galima manyti, kad šiomis medžiagomis mėginama užmaskuoti pašteto trūkumus.

Paštetą galima pasigaminti ir namuose, tuomet būsite tikri dėl jo sudėties ir kokybės.

Gardžios naujienos
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Rask tau tinkantį receptą