Pasitikite – jaunasis Božolė atvyko!

Kuo ypatingas trečiasis lapkričio ketvirtadienis? Ogi tuo, kad 110 pasaulio šalių švenčiama jauno prancūziško vyno Beaujolais Nouveau diena. Turbūt reikėtų sakyti, naktis, nes pagal Prancūzijos įstatymus, jauną, naujo derliaus vyną galima pardavinėti tik nuo trečiojo lapkričio ketvirtadienio, o butelį atkimšti galima tik praėjus minutei po vidurnakčio.
© Shutterstock nuotr.

Ši šventė turi labai senas tradicijas. Prasidėjo ji Lione, kur jaunas vietinis vynas baruose buvo itin mėgstamas dėl savo gaivaus skonio. Antrojo Pasaulinio karo metais šventė nunyko ir buvo atgaivinta tik 1951 m. Oficialiai šventės data perkelta iš lapkričio 15 į trečiąjį lapkričio ketvirtadienį, kad žmonės neimtų švęsti per anksti.

Kuo ypatingas božolė vynas? Vynuogės jam būtinai turi būti skinamos rankomis ir fermentuojamos ypatingu būdu.

Tik nuskintų Gamay vynuogių derlius pilamas į milžiniškas statines. Uogos netraiškomos specialiai, tiesiog viršuje esančios vynuogės spaudžia apačioje esančias kekes, tad suplyšusių uogų sultys pasklinda po kubilo dugną. Kubilo dugne vykstantis rūgimas skatina angliarūgštės išsiskyrimą. Ji kyla į viršų ir palaipsniui pripildo visą kubilą. Taip fermentuotos nesuspaustų uogų sultys vynui suteikia neįprastas savybes: šis vynas primena gėlių, bananų aromatą ir beveik neturi burną sutraukiančių taninų.

Pasitikite – jaunasis Božolė atvyko!
© Vida Press

Beaujolais Nouveau vynas tinkamas ragauti iškart jau po 7 savaičių, todėl ir vadinamas „Naujuoju Božolė“.

Beaujolais Nouveau vynas patiekiamas atšaldytas iki 14 laipsnių. Jis pasižymi kiek aštroku aromatu ir skoniu bei ryškiu vaisių poskoniu. Tinka prie mėsos, žuvies, jūros gėrybių, sūrio patiekalų. Ilgai laikyti šio vyno nereikėtų, geriausia suvartoti per kelis mėnesius.

Yra 4 božolė vynų rūšys, visų jų vynai gali būti maišomi tarpusavyje:
Beaujolais nouveau – jaunas božolė vynas. Tų metų derliaus vynas pradedamas pardavinėti 3-čiąjį lapkričio ketvirtadienį. Kadangi tai yra pirmasis metų derliaus vynas Prancūzijoje, specialistai ir mėgėjai pagal jį mėgina spręsti apie tų metų derliaus kokybę.

Beaujolais superior – ilgiau brandintas ir daugiau alkoholio turintis vynas nei Beaujolais nouveau.

Beaujolais villages – 38 kaimuose gaminamas vynas.

Cru Beaujolais – geriausia božolė vyno gamyba teritorijos šiaurinėje regiono dalyje. Šis vynas yra tamsesnis, ryškesnio skonio, gali būti ilgiau laikomas. 10-ties teritorijų Crus vyndariai savo etiketėse pavadinimo Beaujolais nevartoja. 10 Crus rūšys:

Brouilly
Chénas
Chiroubles
Côte de Brouilly
Fleurie
Juliénas
Morgon
Moulin à vent
Régnié
Saint-Amour

Pasitikite – jaunasis Božolė atvyko!
© Vida Press

Šiek tiek istorijos

Per Beaujolais regioną Prancūzijoje dar Romos imperijos laikais ėjo svarbus kelias. Plintant krikščionybei, vynininkyste susidomėjo benediktinų vienuoliai. Vynas buvo ne tik vartojamas mišių metu, bet juo ir prekiaujama, taip padedant išsilaikyti vienuolynams. Prancūzų revoliucijos metu vienuolynų turtas buvo konfiskuotas, vynuogynai padalinti į daugybę mažų sklypelių ir atiteko naujiems šeimininkams. Šie, neišgalėdami turėti savo vyninių, vynuoges pardavinėdavo vyno pirkliams, kurie vyną gamino ir pardavinėjo.

Už šio vyno išpopuliarinimą prancūzai turėtų būti dėkingi savo tautiečiui vyno pirkliui Georges Duboeufas, kuris pirmasis sumanė išpilstytą į butelius jauną božolė pasiūlyti aplinkiniams barams. Planas pavyko, ir 1970 m.keliose Paryžiaus kavinėse G. Duboeufas surengė jauno vyno šventę, kurios metu lankytojams išdalino lapelius su užrašu ‚Le Beaujolais Nouveau Est Arrivé!“ („Jaunas Božolė atvyko!“).

Nuo tada Božolė šventė ėmė plisti po visą pasaulį. Dabar Georges Duboeufas kasmet parduoda apie 25 mln. butelių vyno, iš jų Beaujolais Nouveau sudaro 4 mln. butelių. Šiandien G. Duboeufui vyną tiekia apie 20 kooperatyvų ir apie 400 vynuogių augintojų. 2004 m. jis įsigijo Château des Capitans ūkį ir tapo ne tik pirkliu, bet ir tikruoju gamintoju bei įkūrė pirmąją regione ragavimo salę.

Susipažinus su Beaujolais Nouveau vyno istorija, kviečiame švęsti! Ir ragaujant jaunąjį Božolė paieškoti prinokusių vyšnių, aviečių, braškių ir bananų natų!

Gardžios naujienos
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Rask tau tinkantį receptą