Mityba pagal amžių: +20, +30, +40,

Puikiai žinote, kad sveika ir subalansuota mityba padės ne tik išsaugoti dailias kūno linijas, bet ir geriau jaustis. Tačiau kiekviename amžiaus tarpsnyje organizmui būtinos kiek kitokios medžiagos. Pateikiame rekomenduojamą mitybos planą moterims pagal amžių.
Dukra ir mama
© Fotolia nuotr.

20 ir daugiau metų

Gyvenimo tempas itin aktyvus - mokslai , nauji draugai, vakarėliai, karjera, šeima... Visai nekeista, kad mitybai skiriama mažai dėmesio ir dažnai piktnaudžiaujama pusgaminiais ar greitu maistu, o kartais organizmas alinamas vis naujomis dietomis.

Kad grožis nepradėtų blankti anksčiau laiko, figūra liktų liekna, o energijos niekada nestigtų būtina kasdien suvartoti apie 70 gramų proteino gausaus maisto: liesos mėsos, pupelių, žuvies, kiaušinių ir lieso pieno produktų.

Taip pat raumenų tonusui palaikyti ir geram širdies darbui būtinas kalis. Jo atsargas galima papildyti kasdien su valgant du puodelius vaisių (bananų, obuolių, žemuogių...) ir kone tris puodelius įvairių daržovių (salotos, brokoliai...).

Omega-3 riebalų rūgštys būtinos ne tik odos ir plaukų grožiui, bet ir gerai savijautai. Jų galima gauti kasdien valgant tuno, lašišos, avokado, graikinių riešutų ar linų sėmenų.

30 ir daugiau metų

Sakoma - tai patys gražiausi moters metai, tačiau būtent šiuo laikotarpių dažnai tenka žongliruoti derinant šeimą, karjerą ir nepamiršti laiko sau.

Po 30 gimtadienio reikėtų susirūpinti, kaip kuo ilgiau išlaikyti jaunystę. Tam padės maistas, turintis antioksidantų. Jų gausu juodame šokolade, žaliojoje arbatoje, džiovintose slyvose, obuoliuose, brokoliuose, špinatuose, pomidoruose, česnakuose.

Folio rūgštis reikalinga ne tik norinčioms susilaukti vaikų ar besilaukiančioms. Ji padeda sumažinti širdies ligų riziką. Jos atsargas galima papildyti kasdien valgant avinžirnių, špinatų, šparagų, avokadų, brokolių, apelsinų sulčių ar pilno grūdo košes.

Įkopus į ketvirtą dešimtį mitybą svarbu papildyti produktais, kuriuose gausu geležies. Per dieną su maistu būtina gauti 18 miligramų geležies. Tinkamą kiekį galima gauti kasdien valgant liesos jautienos, razinų, jūros gėrybių ar moliūgų sėklų.

40 ir daugiau metų

Sulaukus 40 metų moterims atsiranda vis daugiau laiko sau, tačiau tuo pačiu ima lėtėti medžiagų apykaita, pradeda retėti kaulai, o oda glebti.

Kalcio ima itin stigti pradėjus šeštą dešimtį arba prasidėjus menopauzei. Jo galima gauti vartojant daugiau pieno produktų - lieso pieno, varškės. Tačiau vien su maistu jo gauti nepakaks, todėl dažnai rekomenduojama papildomai vartoti vitaminus (vitaminą D ir kalcį).

Vitaminas D padeda ne tik įsisavinti kalcį, bet ir gali sumažinti krūties ir storosios žarnos vėžio riziką. Deja, po 40 metų vitamino D kiekis ima mažėti. Šio vitamino galima gauti valgant lašišą, silkę, kiaušinių trynius, sviestą ir kepenėles.

Vyresniame amžiuje būtina valgyti kuo daugiau ląstelienos - daržovių, vaisių, pilno grūdo patiekalų.

Gardžios naujienos
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Rask tau tinkantį receptą