Lietuviškas Kūčių ir Kalėdų stalas: seniau ir dabar

Apie Kūčias kalbame daug. Visi žinome, kiek patiekalų dėti ant stalo ir kuo vaišinti naktyje į namus užklydusį pakeleivį.
Tradicinio ir modernaus šventinio stalo patiekalai
© DELFI / Tomas Vinickas

„Gardžiausias patiekalas, žinoma, kalėdaitis“, - sako apie lietuviškas šventes viską žinanti etnologė Gražina Kadžytė, bet kviečia nepamiršti, jog Kalėdos - atsinaujinimo metas, todėl ant stalo turėtų būti daug gardžių, sočių patiekalų. Tokių patiekalų receptus etnologė specialiai paruošė Kalėdų svetainei www.kaledos.borjomi.lt , kuri gruodžio 16-ąją bus pristatyta Nacionalinėje dailės galerijoje įsikūrusiame restorane „The Gallery“.

Etnologės Gražinos Kadžytės svetainei parengtas stalas yra toks, kokį kažkada šventėms dengdavo mūsų seneliai ir proseneliai. „Per vieną naktį viskas pasikeičia – Kalėdų rytą pasninko patiekalus keičia mėsa. Ant Kalėdų stalo dėdavo ir šerno kumpį, ir miške spąstais sugautą zuikį, ir putpelę, kurios dabar su žiburiu nerasi. Dažniausiai patiekalus gamindavo iš šviežios, nerūkytos mėsos, pasiruošdavo daugiau, nes anuomet prie stalo ilgai nesėdėdavo, dengdavo, kai svečių užsukdavo, buvo įprasta lankyti gimines, draugus ir kaimynus“.

Savo Kalėdų stalo be mėsos torto etnologė neįsivaizduoja. „Anksčiau vaikai taip vadindavo šaltieną, - juokiasi. - Kalėdoms ją ypatingai išpuošdavo: ant dubens dugno pildavo skaidraus sultinio, kai sustingdavo drebučiai, ant jų sudėliodavo raštus iš žvaigždutėmis raižytų morkų griežinėlių, petražolių lapų, žirnelių. Visa tai sustingdydavo, o svečiui atėjus šaltieną išversdavo į dubenį puošniąja puse aukštyn“.

Panašiai šeimininkės, pasakoja G.Kadžytė, puošdavo ir liežuvį, o kepenų paštetą ornamentuodavo riešutų branduoliais ir džiovintų grybų skiltelėmis. Ypatingu stalo patiekalu tapdavo iš šonkaulių sukomponuotas mėsos kelmas, kurio vidurį sumanios šeimininkės užpildydavo malta arba kapota mėsa.

Ant senojo Kalėdų stalo bulvių nedėdavo. Mėsą pagardindavo krienais ar specialiai sumaišytais padažais. Užkąsdavo šventine plikyta duona, ragaišiu ar baltu pyragu.

Žiemą šviežių daržovių anuomet nebūdavo, tai šeimininkės iš paraugintų raudonųjų burokėlių, agurkų, morkų, pupelių ir svogūnų maišydavo vinigretą arba raudonąją mišrainę. Grietinės nenaudodavo – pildavo sėmenų aliejų. Ant stalo dėdavo ir spanguolėmis papuoštų raugintų kopūstų arba želatinoje sustingdytas daržovių mozaikas, raugintų grybų, ar svogūnais pabarstytų raugintų agurkų.

Senovinio Kalėdų stalo, tikina etnologė, neįmanoma įsivaizduoti be aguonų vyniotinio, cukrumi barstytų mielinių pyragų, vaikų džiaugsmui būdavo sausainiai – žvėrelių žvaigždučių formos. Juos ir ant stalo dėdavo, ir ant eglutės kabindavo.

Vasaros pabaigoje prisidžiovinusios vaisių šeimininkės šventės stalui virdavo džiovintų vaisių kompotą, vyrai mėgavosi su medumi kaitintu alumi.

„Gyvename tokiu laiku, kai bėgame, lekiame ir tik paskutinę dieną įpuolę į prekybos centrą, prisiperkame visko, ko reikia, - apgailestauja G.Kadžytė. – Šeimose tradicijos pamirštamos, mamos jų nebemoko savo dukrų, dukros, tikriausiai, nebemokys savųjų. Kalėdos yra bendravimo šventė, ne tik sočių, gardžių patiekalų“.

Vaikystės Kalėdų stalą svetainėje www.kaledos.borjomi.lt pristato šefas Ruslanas Bolgovas, savo vaikystės Kalėdų neįsivaizduojantis be mandarinų, meduolinių grybukų. „Mums, vaikams, suaugusieji liepdavo valgyti rimtus patiekalus, tačiau mums labiausiai rūpėjo saldumynai“, - prisimena Ruslanas.

Dabar jo Kalėdų stalą visada puošia keptas kalakutas. „Per Kalėdas mes kažkodėl jau daugybę metų verdame šiupininę sriubą“, - dar priduria šefas, kalėdinei svetainei prigaminęs ir senovinės, ir savo vaikystės virtuvės patiekalų.

Modernią virtuvę į pagalbą šeimininkėms skubančioje interneto svetainėje pristato restoranas „The Gallery“.

„Dovanos jau supirktos, supakuotos, Kalėdų šventės tyliai laukia slaptame kampelyje. Galva sukasi: ką dėti ant šventinio stalo? Kuo nustebinti šeimą, draugus ar netikėtai užsukusį svečią? Vartyti receptų knygas, ieškoti šventinių patiekalų lyg ir nebėr kada. Bet ir nereikia! Vienas kompiuterio klavišo paspaudimas – jūs jau Kalėdų svetainėje kur laukia geriausios šventės stalo idėjos. Jums tereiks išsirinkti šventinio stalo stilių, kuris labiausiai patinka, o ant nuotraukos rasite visus patiekalus vienoje vietoje. Receptai išieškoti, parinkti savo srities žinovų ir nesunkiai pagaminami“, - sako bendrovės „IDS Borjomi Europe“ rinkodaros vadovė Tatjana Rudienė, restorane „The Gallery“ pristačiusi visus tris skirtingus Kalėdų šventės stalus.

Sotūs šventiniai patiekalai neatsargiems valgytojams gali apsunkinti dieną. „Turėkite saiką ir nereikės jaudintis, juk prie stalo sėdame pabendrauti, pabūti vieni su kitais“, - pataria etonologė, o pietų organizatorė Tatjana Rudienė dar prideda, kad sunkumo jausmą puikiausiai panaikina natūralus mineralinis vanduo „Borjomi“.

Gardžios naujienos
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Rask tau tinkantį receptą