Kaip tinkamai užšaldyti grybus, kad išliktų kaip švieži

 (1)
Socialiniai interneto tinklai šiemet net mirga nuo grybų. Su tokiais miško gėrybių kiekiais susidoroti ganėtinai sunku net didžiausiems grybų mėgėjams, o juos marinuoti ir džiovinti daug kas neturi ne tik laiko, bet ir sąlygų. Tačiau yra visiškai nesudėtingas būdas, leisiantis mėgautis jais net ir žiemą – užšaldyti.
© Shutterstock nuotr.

Grybus, kaip ir daugumą vaisių, daržovių bei kitų gėrybių galima užšaldyti paprastame šaldiklyje. Taip galėsite mėgautis šviežių grybų troškiniu, sriuba ar kitu patiekalu visą žiemą ir net vasarą, kol nepradės dygti naujas derlius. Užšaldymas – paprasčiausias, natūraliausias ir greičiausias išsaugojimo būdas, leidžiantis visada po ranka turėti šviežių grybų.

Užšaldyti šaldytuvo šaldiklyje galima ne tik šviežius, bet ir virtus ar keptus grybus. Kai kuriuos labiau toksiškus grybus, kaip bobausiai ar briedžiukai, galima užšaldyti tik apvirtus.

Taisyklingai užšaldyti grybai nepraras savo maistinės vertės. Šaldyti švieži grybai gali išsilaikyti iki metų, o virtus ar keptus rekomenduojama suvartoti per 3-4 mėnesius.

Geriausia užšaldyti tik jaunus, tvirtus ir nelabai vandeningus grybus. Senesniems užšaldomiems lepšiams, baravykams ir panašiems grybams rekomenduojama nulupti po kepurėle esančią masę su sporomis. Visus ketinamus užšaldyti grybus būtina gerai nuvalyti. Baravykus ir raudonviršius nuvalius galima iškart užšaldyti. Užšaldytos voveraitės tampa šiek tiek kartokos, siekiant to išvengti prie užšaldant rekomenduojama jas kelias minutes palaikyti verdančiame vandenyje.

Kitus grybus, norint kad jie išliktų maistingesni, rekomenduojama prieš užšaldant trumpam panardinti į verdantį, po to į šaltą vandenį.
Kaip išsilaikys užšaldomi grybai, kiek savo savybių jie išlaikys, labai priklauso ir nuo šaldiklio.

Pasak „Samsung Electronics Baltics“ buitinės elektronikos padalinio Lietuvoje vadovo Miroslavo Ramanavičius, užšaldomų grybų, kaip ir kitų produktų, audiniuose susidaro ledo kristalėliai, dėl užšąlančio vandens jie šiek tiek padidėja. Kai kuriuose produktuose užšaldant dėl to įvyksta negrįžtami pokyčiai, todėl, pavyzdžiui, atšildytos uogos tampa minkštesnės, prastesnės išvaizdos. Grybų užšaldymas taip neveikia, bet pats užšaldymo procesas vis tiek svarbus.

„Kuo produktai greičiau užšąla, tuo mažiau jiems pakenkiama, nes tada vanduo nespėja susikaupti į didesnius darinius, susidaro daugiau, bet mažesnių ledo kristalų, kurie mažiau pakenkia ląstelėms. Užšaldant didesnį kiekį produktų paprastas šaldiklis nepajėgia to padaryti greitai. Dalis šaldytuvų šaldiklių turi greito užšaldymo funkciją“, - sako M. Ramanavičius.

Užšaldomus grybus, kaip ir kitus produktus, specialistas rekomenduoja suskirstyti į maišelius porcijomis, kad prireikus būtų galima išsiimti tik tiek, kiek reikia tam kartui ir likusius mažiau paveiktų šiluma.

„Arba pirkite šaldytuvą su „No frost“ funkcija. Tokiame šaldiklyje užšaldomi produktai nepasidengia šerkšnu ir nesulimpa, todėl užšaldytus grybus galėsite sudėti į maišelius ir visada lengvai pasiimti tik tiek, kiek reikia“, - sako M. Ramanavičius.

Kartą atšildytų grybų dar kartą užšaldyti nerekomenduojama.
Skirtingai nei užšaldant, atšildyti grybus geriausia pamažu. Pirma juos perkelti į šaldytuvą, kur jie nuo tradicinės šaldiklio -18 temperatūros atšils iki kelių laipsnių šilumos.

Gardžios naujienos
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Rask tau tinkantį receptą