Kaip teisingai išsirinkti ir naudoti alyvuogių aliejų

 (4)
Alyvuogių aliejus gausus nesočiųjų riebalų rūgščių, kurios labai reikalingos sveikai širdies ir kraujagyslių sistemos veiklai, taip pat jis mažina cholesterolio kiekį kraujyje, stirpina kraujagysles.
Kaip teisingai išsirinkti ir naudoti alyvuogių aliejų
© Shutterstock nuotr.

Kaip išsirinkti alyvuogių aliejų

Kiekvieno alyvuogių aliejaus skonis skiriasi: vienas yra saldesnis, kitas – kartesnis, rūgštesnis, gali būti – vaisių, riešutų aromato ir t.t. Skonis priklauso nuo regiono, kuriame alyvmedžiai augo, nuo laiko, kada buvo nuskintos alyvuogės ir kt. Aliejus spaustas iš anksčiau surinktų uogų bus saldesnis, vėlesnio derliaus – stipresnio skonio, kartesnis. Nefiltruoti aliejai dažniausiai turi žalsvą atspalvį ir taip pat būna kartesni nei filtruoti.

Pirkdami alyvuogių aliejų atkreipkite dėmesį į jo rūgštingumą – tai vienas iš pagrindinių aliejaus kokybės kriterijų. Kuo jis žemesnis, tuo geresnį aliejų renkatės.

Pats geriausias itin tyras pirmo spaudimo aliejus (isp. Aceite de Oliva Virgen Extra) neturėtų viršyti 1 proc. riebalų rūgščių.

Aliejus turintis iki 2 proc. riebalų rūgščių (isp. Aceite de Oliva Virgen) taip pat yra pirmojo šaltojo spaudimo ir geros kokybės.

Aliejai turintys iki 3,3 proc. riebalų (pranc. Huile d‘olive vierge courante) rūgščių paprastai būna jau antrojo spaudimo ir kur kas prastesnio skonio bei kvapo.

Likę aliejai (isp. Aceite de Oliva, pranc. Huile d‘olive) yra cheminių būdu apdoroti aliejai, jų mišiniai ir produktai.

Bėgant laikui aliejus praranda savo aromatines ir maistingąsias savybes, todėl patartina jį suvartoti per metus nuo jo pagaminimo. O laikyti jį reikėtų stikliniame butelyje vėsioje ir tamsioje vietoje.

Kaip tinkamai naudoti

Alyvuogių aliejus tinkamas ne tik salotoms pašlakstyti. Jis yra puikus konservantas – jame galima marinuoti daržoves, dešreles, žuvį ar net sūrį. Jis ne tik juos apsaugos, bet ir suteiks puikų aromatą.

Alyvuogių aliejus yra visiškai saugus kepti ar virti – iki 200 laipsnių jis nekeičia savo struktūros ir nesudaro kenksmingų darinių.

Naujienų prenumerata
Parašykite savo komentarą
arba komentuokite anonimiškai čia
Skelbdami komentarą, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Skaityti komentarus Skaityti komentarus

Rask tau tinkantį receptą