Kaip išsirinkti skanią silkę ir kitą žuvį Kūčių stalui?

 (3)
Lietuviškos Kūčios neįsivaizduojamos be žuvies ir tuo labiau be silkės patiekalų. Tačiau silkė ar kita žuvis bus skani tik tada, jei bus šviežia, tinkamai paruošta ir laikoma.
© Shutterstock nuotr.

Kaip išsirinkti skanią silkę?
• Sūdytos silkės turėtų būti specifinio, bet malonaus kvapo, spalva nepatamsėjusi, nepageltusi.
• Stipriau sūdytų silkių raumenys turi būti kieti, o silpniau – minkštesni, tačiau ir vienu ir kitu atveju silkės neturi būti ištežę.
• Šaltai rūkytos silkės turėtų būti aukso spalvos, paviršius švarus, sausas, raumenys pilkai gelsvos spalvos, kieti, o kvapas malonus, būdingas rūkytiems gaminiams.
• Karštai rūkytų silkių paviršius turėtų būti šviesiai auksinės arba rudos spalvos.
• Jei silkių paviršius pasidengęs pilkomis, gelsvomis apnašomis, oda lengvai plyšta, raumenys suglebę, silkės nėra šviežios ir jau pradėję gesti.

Kaip atskirti šviežią žuvį?
• Šviežios žuvies akys yra skaidrios ir išsipūtusios.
• Žuvies žiaunos ryškiai raudonos.
• Žvynai tankiai prigludę prie odos.
• Žuvis turi būti tvirta ir elastinga: jeigu storiausioje vietoje pirštu įspausta duobutė greitai atsistato, vadinasi, žuvis šviežia.
• Žuvis turi skleisti tik šviežią žuvies kvapą, jokių pašalinių kvapų neturėtų būti.
• Šonkauliai turi būti padengti mėsa, atviri šonkauliai reiškia, kad žuvis pūna.
• Žuvies filė paviršius negali būti sudžiūvęs.

Kaip laikyti žuvį?
• Jeigu žuvį ruošite tą pačią dieną, ją nuskalaukite, nusausinkite virtuviniu popieriumi ir dėkite į plastikinį maišelį arba uždaromą indą (pralaidų orui). Laikykite vėsioje vietoje.
• Jeigu šviežią žuvį reikia išlaikyti porą dienų, pašalinkite žuvies galvą ir vidurius arba paruoškite filė. Žuvį nuskalaukite arba nuvalykite virtuviniu popieriumi, suvyniokite į pergamentą arba kepimo popierių ir laikykite šaltesnėje šaldytuvo dalyje.
• Verta šaldyti riebias žuvis. Galioja auksinė taisyklė: užšaldyti reikia greitai, o atitirpinti pamažu.

Kaip valyti?
• Pašalinkite žvynus nuo visos žuvies. Geriausia naudotis žvynų skustuku. Skuskite žuvį prieš žvynus, nuo uodegos galvos link. Tai darykite po tekančiu vandeniu, tuomet žvynai neišsisklaidys į šonus.
• Įpjaukite žuvį nuo išangės galvos link ir nutraukite arba nupjaukite žiaunas.
• Išimkite vidurius nykščio nagu arba išgramdykite peiliu braukdami palei nugarkaulį galvos link.
• Įpjaukite nuo išangės uodegos link ir išgramdykite inkstus.
• Nukirpkite pelekus.
• Nuskalaukite žuvį po tekančiu šaltu vandeniu.
• Nuo ungurių ir nėgių gleives pašalinkite trindami rupia druska.

Kaip paruošti filė?
• Naudokitės aštriu peiliu. Įpjaukite žuvies galvą.
• Pjaukite žuvį palei nugarkaulį, nuo galvos uodegos link.
• Išpjautą filė pusę dėkite į šoną, apverskite žuvį ir taip pat išpjaukite antrą filė.
• Peiliu pašalinkite pailgus šonkaulius ir išvalykite filė kraštus.
• Spausdami pirštais suraskite storiausioje filė dalyje įstrižai išsidėsčiusius smulkius kaulus ir pašalinkite juos peiliu ar mažomis replėmis.

Gardžios naujienos
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Rask tau tinkantį receptą