Kaip išsirinkti jūros gėrybes?

 (1)
Autorius: Artūras Piulskis, hdlife.lt


Jei mėgstate žuvį, turbūt pastebėjote kaip keičiasi žuvies ir jūros gėrybių asortimentas Lietuvos didžiuosiuose prekybos centruose. Deja ši pasiūla yra tik trečdalis to, ką siūlo vidutinio lygio Prancūzijos „supermarketas“. O islandams mūsų parduotuvių žuvies asortimentas kelia ypač didelę nuostabą, nes jų šalyje tokios prekės būtų laikomos antrarūšėmis.
© Shutterstock nuotr.

Nesuprantu, kodėl prieš 15 metų pirmajame, palyginti mažame, Vilniaus prekybos centre „Pas Juozapą“ žuvies pasirinkimas buvo geresnis? Žuvies gal buvo mažiau, bet jos kokybė tikrai pranoko dabartinę. O juk importuoti nebuvo labai lengva - reikėdavo įveikti net dviejų pasienių „beprotnamius“: Vokietijos-Lenkijos ir Lenkijos-Lietuvos. Šiandien gi žuvies gabenimui iš vakarų nėra jokių kliūčių.

Labai mėgstu jūros gėrybes. Ir dėl ypatingo jų skonio, ir dėl naudos sveikatai. Tik pažiūrėkite į gyvybę trykštančius prancūzus, ispanus ar portugalus. Jie valgo dažnai, daug ir tikrai kaloringą maistą, bet retas kuris yra apkūnus.

Ir vėl – pagiriamasis žodis jūros turtams. Internete kirba daug informacijos apie afrodiziaką – baltymines jūros gėrybes ir jų ypatingą poveikį. Visi žinome, kad žuvys yra didžiausias Omega-3 šaltinis, o apie tai, kad austrės atstato mūsų organizmo kamienines ląsteles, įtariu, girdėjo ne visi...

Viskas lyg ir puiku, tačiau ar aktualu? Juk Lietuvoje, net ir norėdamas žuvimi užpildyti savaitės meniu, vargu ar pajėgsi. Greičiau neįpirksi, nežinosi kaip arba nusivilsi ir jau tikrai netapsi jūros produktų gurmanu.

Kuo ir kaip prekiauja didieji prekybos centrai?

Jei atvirai, prieš 10 metų austrės man kėlė šleikštulį. Šiandien gi negaliu jomis pasisotinti... Tačiau pirkti jų Lietuvoje nekyla ranka. Priežastis paprasta – turiu su kuo jas palyginti. Tiesa, kai seilė nutįsta visai žemai, eilinį kartą surizikuoju ir... patiriu tą patį žiaurų nusivylimą.

Vos pravėręs austrės kiautą įkvepiu ne dievišką aromatą, o iš jos sklindančią smarvę. Neneigsiu, sugedusių austrių pasitaiko visur ir visada (turiu galvoje šviežiausius produktus Prancūzijoje ar kt. šalyje), bet tikrai ne tiek, kiek perkant „garsiuose“ Lietuvos prekybos centruose.

Tiesa, atskirai reikėtų pašnekėti apie tų pačių centrų žuvies skyriaus fasuotojų kompetenciją.

Nežinau, juoktis ar verkti, kai matau šonu susmaigytus į ledą austrių kiautus. Gal pardavėjoms taip gražiau... Bet juk žuvies skyrių šefuoja kompetentingesni vadybininkai, o šiuos - dar daugiau išmanantys vadovai. Nejaugi nei vienas iš jų nežino elementarios taisyklės, kad įsmeigta austrė anksčiau ar vėliau prasivers, o viduje esantis gyvybiškai jai reikalingas vanduo išbėgs. Be šio vandens austrė paprasčiausiai numirs. Dar kartą užduosiu klausimą: kodėl vis dėlto taip smirda Lietuvoje pirktos austrės?

Beje, austrės įdomus sutvėrimas – jos pačios nusprendžia, kada numirti. Dažniausiai tada, kai joms kažkas „nepatinka“...

Man gaila būsimų jūros gėrybių gurmanų: na, nusipirko lietuvis austrių, tikėdamasis ypatingų pojūčių ir, žinoma, juos patyrė – įkvėpė šleikščios smarvės ir „atsižegnojo“ nuo austrių visam gyvenimui. Apie apsinuodijimą žuvimi kalbėti neverta, nes, įtariu, kad neatsiras nei vieno, išdrįsusio tokį gėrį įsidėti į burną.

Baisi informacijos stoka

Dažnai, kai perku neįprastas jūros gėrybes (pvz., aštuonkojus) mane tiesiog salėje užkalbina kiti pirkėjai ir užduoda įvairiausių klausimų. Vienas iš jų nežinojo, kaip išvirti krevetes. Sakysite - gėda. Ne! Juk svarbu domėtis. Kai nežinai, numoji ranka ir eilinį kartą skanauji silkutę.

Manau, kad žuvies skyriai gali pasirūpinti informacine sklaida. Taip padrąsintų vartotojus išmėginti vis kitokias jūros gėrybes. Sutinku, daug informacijos yra internete, brangiose storose knygose ar žurnaluose. Tačiau eiliniam vartotojui sunku įveikti kalbos barjerą arba nesinori išleisti dešimtinę leidiniui, kurio šiaip jau jis niekada neperka.

Ar atkreipėte dėmesį: parduotuvėse mums nuolat siūlo išbandyti ir paragauti naujus produktus: jogurtus, dešras, duoną ir t.t. Deja, niekas nepasirūpina žuvies populiarinimu. Tik vieną vienintelį kartą, labai seniai, kažkurioje parduotuvėje man buvo pasiūlyta paragauti midijų, paruoštų sausame vyne su daug česnako.

Šiek tiek info norintiems, bet nežinantiems...

Svarbu ne tik žinoti, kaip pasigaminti jūros gėrybes, bet ir kaip jas valgyt.

Patikėkite, nėra nieko blogiau nei neatsakingai atidaryta austrė. Atidarant austrę, į vidų dažnai patenka kiauto skeveldrų, smėlio ar dumblo. Todėl atidarius kiautą, visų pirma reikia apžiūrėti ir, jei reikia, išvalyti nešvarumus.

Svarbu žinoti, kad austres kramto tik patys didžiausi gurmanai. Juokaujama, kad gurmanas įkanda vieną kartą, o labai didelis gurmanas nedaugiau nei tris kartus. Iš tiesų, kad patirtumėte didžiausią malonumą, austrę reikia tiesiog nuryti ir mėgautis vandenyno gaiva savo burnoje. Aromatui atslūgus, galima užsigerti sausuoju vynu arba šampanu.

Krevetės dažniausiai asocijuojasi su jų „akių“ valgymu, nors tai maistui nenaudojama dalis. Keptos su sviestuku ir česnakais jos tiesiog nuostabios. Aš jas mėgstu valgyti tiesiog rankomis: pamirkau į gardų padažą ir užkandu traškiu prancūzišku batonu.

Kaip nusipirkti šviežią žuvį?

Lai prekystalio ledas jūsų neklaidina. Tai nėra šviežumo garantas. Pirmiausia apžiūrėkite žuvies žiaunas – jos turi būti rožinės spalvos, o žuvies akys - skaidrios.

Visada geriau rinktis natūralių gamtos vandenų žuvį, o ne specialiuose tvenkiniuose „dirbtinai“ užaugintą masinę produkciją.
Gera žuvis turi kvepėti salstelėjusiu jūros ar vandenyno aromatu. Kuo ilgiau ji guli ant prekystalio, tuo labiau stiprėja žuvies kvapas.

Kaina

Išties Lietuvoje žuvis labai brangi. Gal dėl mažos paklausos, gal dėl žemo pragyvenimo lygio. Tačiau kai reikia rinktis šoninę su spirgais ar krevetes, pagalvokite ne tik apie kainą (skirtumas nebus labai didelis), bet ir apie naudą sveikatai ir, žinoma, neapsakomą malonumą mėgauti marga jūrinių skonių gama.

Atskleisiu paslaptį: „brangiosios“ krevetės neatrodys tokios prašmatniai neįperkamos, jei suvalgysite jas, o lukštus užšaldysite ir kitą sykį išvirsite dieviško skonio žuvies sriubą...

Artūras Piulskis, hdlife.lt

hdlife.lt
Gardžios naujienos
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Rask tau tinkantį receptą