Ar lietuviams tinka skirtingų šalių tradiciniai patiekalai?

Bevaikštant Lietuvos gatvėmis, akys užkliūva už įvairiausių kavinių ir restoranų iškabų. Jos kviečia paragauti itališkos picos, gruziniškų chačapuri, prancūziškos svogūnų sriubos, indiškų patiekalų, amerikietiškų mėsainių, japoniškų sušių ir kitų pasaulio virtuvių gardumynų.
© Shutterstock nuotr.

Akivaizdu, kad per pastaruosius 10 metų lietuvių gaminimo įpročiai stipriai pasikeitė. Žinoma, čia vis dar populiarūs cepelinai, bulviniai blynai ir šaltibarščiai, tačiau moderniame pasaulyje, kuriame kone nebeliko griežtų sienų, o tolimoms šalims pasiekti užtenka kelių valandų skrydžio lėktuvu, atsirado palanki terpė maišytis kultūroms, atsirasti įvairių šalių restoranams.

Jau finišuojantis smagus kulinarinis projektas “Siurprizas lėkštėje”, į savo sūkurį įtraukęs ir Lietuvos žvaigždes, pristatė net aštuonių šalių virtuves ir atskleidė daugybę gardžiausių jų tradicinių receptų.

Štai, projekte dalyvavęs, gerai visiems žinomas dainininkas Egidijus Sipavičius, jėgas išbandė prancūzų virtuvėje, kur gamino perlinę vištą ir burnoje tirpstantį Crème brulee, ispanų virtuvėje flamenko žingsniu trepsėjo šokėjas Andrius Butkus, pagaminęs puikią vištieną su špinatų įdaru. Italų restoranėlyje arijas dainavo Deividas Norvilas-Deivis, kuris paruošė naminius makaronus su veršienos kukulaičiais.

Žavioji pramogų pasaulio pora aktorė Ineta Stasiulytė ir šokėjas Deividas Meškauskas aistras kurstė ypač aštriais patiekalais ir įvairiais prieskoniais garsėjančioje indų virtuvėje. Verslininkas Žilvinas Grigaitis sugebėjimus demonstravo ruošdamas Azijos šalių patiekalus, o menininkė Nomeda Marčėnaitė gilinosi į Anglijos virtuvės subtilybes. Tuo tarpu, baleto primarijus Nerijus Juška piruetus darė lipdydamas tailandietiškus daržovių suktinukus Spring Rolls.

Tačiau, kone visi projekto dalyviai neslėpė, kad viena jų mėgstamiausių yra lietuviška virtuvė. Štai Ž. Grigaitis prisipažino, kad Australijoje jam trūksta lietuviškos silkės, Deividas Meškauskas pasakojo, kad negali gyventi be cepelinų, šonkauliukų ir troškintų kopūstų. E. Sipavičius sakė, kad draugus stebina aukštaitišku kugeliu, o I. Starošaitė, norėdama pradžiuginti vyrą, ruošia naminę šaltieną.

Sakoma, kad žmogui palankiausia jo krašto virtuvė, tačiau dabar tarptautiniai patiekalai tapo neatsiejama maisto kultūros dalimi ir Lietuvoje. Skirtingų restoranų lankymas puiki pramoga, o skanūs patiekalai - vienas didžiausių gyvenimo malonumų, tačiau reikia nepamiršti kad mūsų skrandžiai ne prie visko pratę.

Tikra indų virtuvė mums yra gerokai per aštri, pietietiški patiekalai tokie skanūs, kad neretai galima persivalgyti, o rūkytos ispaniškos dešros ar amerikietiški mėsainiai dažnai sukelia nemalonių pojūčių pilve. Be to, ir tradicinė lietuviška virtuvė gali apsunkinti. Juk stalą nukrauname itin sočiais bulvių ar mėsos patiekalais.

Tačiau skirtingų virtuvių šefai ragina nesibaiminti ir su malonumu mėgautis įvairiu maistu, o tam, kad savijauta po gardžių patiekalų būtų puiki, jie rekomenduoja išgerti išskirtinio natūralaus vulkaninės kilmės mineralinio vandens “Borjomi”.

Gardžios naujienos
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Rask tau tinkantį receptą