3 YPATINGI patiekalai, kurie nepaliks abejingų

Skaniausias pasaulio kultūrų pažinimo būdas – ragauti tradicijomis apipintus patiekalus. Gera naujiena, kad kulinarinė kelionė gali prasidėti tiesiog jūsų virtuvėje, panaudojus šviežius lietuviškus produktus.
Vištiena įdaryta saldžioji bulvė
© Fotolia nuotr.

Pasiruoškite, jūsų laukia Šiaurinės Afrikos aromatas, Siamo karalystės tradicijos ir Pietų Amerikos ritmai.

Maroko dvelksmas

Kelionę pradėkime prieskoniais kvepiančiose Maroko gatvėse. Šiaurinėje Afrikoje, kaip ir Lietuvoje, mėgstamos bulvės ir mėsos troškiniai. Prekybos tinklo „Iki“ kulinarė Aistė Rasmussen pataria pasimokyti iš marokiečių ir į troškinio puodą įsileisti medų bei cinamoną:

„Dubenėlyje sumaišykite tokius Maroke plačiai naudojamus prieskonius kaip cinamonas, kmynai, gvazdikėliai, muskato milteliai, ciberžolė ir geltonasis karis. Prieskonių mišinį sumaišykite su smulkiai pjaustyta ėriena. Palikite mėsą šaldytuve dviem valandoms, kad pasimarinuotų. Vėliau dideliame troškinimo puode ištirpinkite šaukštą sviesto ir jame apkepkite ėrieną kartu su smulkintu svogūnu, česnaku ir morkomis, po 5 min į puodą įpilkite vištienos sultinio ir sumeskite per pusę perpjautas mažas bulvytes“.

A. Rasmussen rekomenduoja į troškinį kartu su sultiniu įmaišyti porą šaukštų lietuviško medaus ir smulkintus džiovintus abrikosus. Viskam užvirus sumažinti kaitrą, o produktus troškinti tol, kol bulvytės taps minkštos.

Tailandietiškos kulinarinės tradicijos

Saldžiosios bulvės – naujokės lietuviškame darže. Tikėtina, kad jos greitai pritaps prie vietinės virtuvės ne tik dėl to, kad yra lengvai paruošiamos, bet ir pasižymi intensyvesniu skoniu nei tradicinės bulvės, taigi neretai patiekiamos be jokių prieskonių. Šiandien šis stiebagumbis nukels mus už 8000 kilometrų į spalvingąją Tailando Karalystę.

Kulinarė ragina išbandyti įdarytas saldžiąsias bulves. Pradžioje reikia jas pabadyti šakute, įvynioti į foliją ir kepti įkaitintoje 200 laipsnių orkaitėje vieną valandą, kol jos suminkštės.

„Bulvių įdarui paruošti reikės truputį egzotiškesnių produktų. Pradžioje, trintuvu sumaišykite puodelį pasūdytų žemės riešutų (arba puodelį riešutų sviesto) su ¾ skardinės kokosų pieno, šaukšteliu natūralaus sezamų aliejaus, dviem šaukšteliais medaus, šlakeliu sojų padažo, česnaku, imbiero šaknimi, čili pipiru ir laimo sultimis“, – rekomenduoja A. Rasmussen.

Kulinarė pataria įdarui keptuvėje pakepinti vištienos krūtinėlę. Mėsai beveik iškepus, į keptuvę supilti gautą padažą ir smulkintus svogūnų laiškus, ir dar patroškinti. Galiausiai, keptas saldžias bulves praverti ir gausiai užpildyti vištienos gabaliukais ir padažu. Prieš patiekiant, patiekalą apibarstyti šviežiomis smulkintomis petražolėmis.

Šaukštas egzotiškosios Pietų Amerikos

Kelionę baikime Pietų Amerikos centre, buvusioje Ispanijos kolonijoje Paragvajuje. Ši šalis XIX a. buvo varginama intensyvių karų, tai atsiliepė ir vietinių tradicijų evoliucijai. Išvargusiai ir daug kariaujančiai tautai prireikė receptų, kur vienas valgymas suteikia visą būtiną maistingųjų medžiagų dienos normą. Vienas tokių patiekalų – paragvajietiška žuvienė, kuriai puikiai tiks ir Lietuvos ežeruose sužvejota žuvis:

„Pradžioje į puodą įpilkite aliejaus ir truputį pakepinkite supjaustytas morkas, papriką, svogūnus, porus, salierus, čili pipirą, pomidorus bei petražolės. Visus ingredientus užpilkite vandeniu ir pienu, o ant viršaus uždėkite žuvies filė bei mocarelos sūrio. Troškinkite viską, kol žuvis bus paruošta“.

Gardžios naujienos
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Rask tau tinkantį receptą